Spring til indhold

Kurser med godt indhold

præsentationsteknik

Vi lever i et samfund, hvor verbal og skriftlig kommunikation er alfa og omega. Mange af os skal hver eneste dag skrive adskillige e-mails. Vi skal også deltage i møder med kollegaer – enten fysisk eller virtuelt via Teams eller andre platforme. Derfor er det vigtigt, at vi passer på med, hvordan vi formulerer os. Vi kan ikke tillade os at antage, at modtageren forstår, hvad vi tænker, eller siger. Vi kan tillade os at spørge modtageren om det budskab, vi gerne ville have frem, er blevet forstået. Ok. Men hvordan gør vi det på en måde, så der hverken opstår misforståelser eller konflikter?

Struktur

Ja, vi må lære at strukturere indholdet i det, vi gerne vil fortælle på en måde, så modtageren får en god oplevelse og dermed bliver mere modtagelig for budskabet. Det kan være en ret svær opgave at lære at tilrettelægge indholdet på en god måde. Der er mange parametre, der skal tænkes med ind, når vi tilrettelægger indholdet. Fx: hvem taler jeg til? Hvad skal mine tilhører have at vide – og hvad skal de ikke have at vide? Det kan være en ret lang og tidskrævende proces. Og er der noget, du aldrig har tilstrækkeligt af, så er det tid.

Præsentationsteknik kan læres

Derfor kan det være en god idé at følge et rimeligt kort kursus i præsentationsteknik. Det behøver ikke at være et ugelangt kursus. 2 eller 3 dage vil være tilstrækkeligt. Det vigtige er, at du finder et kursus, der fokuserer på, hvordan du strukturerer dit indhold. Og dernæst skal det altså lige give dig gode hints og tips til, hvordan du får det sat op på en let tilgængelig måde. Det er jo ikke alle dine tilhørere, der er bogligt indstillet. De gider ikke at læse. De vil hellere bare have nogle stikord, som får dem til at huske, hvad du sagde og lærte dem.

Det sker også, at du kommer ud i situationer, hvor du har kommunikeret helt forkert. Det kan være en bagatel, som du egentlig har glemt. Men kan du vide, at din kollega eller holdkammerat ikke har glemt det? Der kan opstå konflikter imellem jer. Og de skal da ikke danne grundlag for et ellers godt forhold – på arbejdet eller fodboldholdet.

Kommunikation og konflikthåndtering

Her kan et kursus i konflikthåndtering være et super instrument, som du kan bruge, hvis du har brug for at vikle dig ud fra vanskelige situationer. Du vil nemlig lære noget om, hvordan du kan spotte, at en konflikt er på vej. Det kan være værdifuldt. Fordi: Du kan forhindre, at konflikten bryder ud, inden den bliver til en alvorlig og svær situation. Ikke kun for dig og din modpart. Også for de andre på arbejdspladsen – eller på fodboldholdet. Her handler det måske om, at du skal lære lidt mere om kropssprog, og psykologi end du egentlig troede. Det er jo bare sådan, at vi også kommunikerer med vores krop og vores ansigts mimik.

Derfor: Gør noget ud af at lære mere om kommunikation, og hvordan du kan præcisere dit budskab, så det bliver forstået, uden at din metode bliver misforstået, og kan udvikle sig til en konflikt.