Julen er overstået. Du har fået nok af gløgg. Du orker slet ikke tanken om at skulle lave mad. Der har været for mange serveringer i de sidste uger. Du har dog en fest her i januar. Din mand har fødselsdag. Rund fødselsdag, og det skal naturligvis fejres. Med en god middag for venner og nogle kollegaer. Du har sådan set godt styr på det. Menuen er planlagt. Ikke sådan fed julemad, men gode lidt mere beskedne retter. Måske noget, der skal simre, og som kan få lov til at passe sig selv, inden du serverer for gæsterne.
Velkomstdrinks?
Der er bare et problem: Velkomstdrinken. Hvad skal det være? Du har allerede afvist, at det skal være et glas vin. Alle har fået for meget vin i julen. Et glas danskvand? Det er for kedeligt, medmindre der er nogen, der absolut ikke vil have alkohol. Så kan en sodavand bruges. Enten med smag eller uden. Og selv en økologisk gin som Herbie er nok lige krads nok til velkomstdrink?
Alligevel vil du gerne tilbyde gæsterne et lille glas, inden I sætter jer til bords. Måske er et glas sangria lige det, der skal til. Det er godt nok ikke en drink, vi sædvanligvis serverer en kold januar aften. Men den kan være hyggelig nok. Den friske frugt giver et friskt pust. Og ja, selvom her ikke er 40 graders varme som i Spanien, så kan et glas sangria altså også virke varmende, selvom det er en kold drink. Går et glas sangria hånd i hånd med den lille snack, du tænker at forberede? Sikkert. I Spanien er der jo nogen, der drikker sangria, imens de spiser de der småretter – tapas – eller hvad de nu kaldes. Går et glas sangria hånd i hånd sammen med menuen? Sikkert. Sangria indeholder jo rødvin, og du har da tænkt dig at servere en god rødvin til hovedretten. Så det er faktisk en rigtig god idé at servere et glas sangria. Også i januar måned.
Nem opskrift på den bedste Sangria
Heldigvis kan du købe færdiglavet sangria – du skal måske skære lidt frisk frugt og putte i glassene. Er det besværligt. Nej. Men du kan også vælge selv at lave din egen sangria med denne nemme opskrift helt fra bunden. Det er jo heller ikke svært. Og her har du faktisk frit slag. Du kan lave sangria med rom eller med vodka. Du kan faktisk også putte bobler i din sangria. Det er næsten kun din fantasi, der sætter grænser.
Hovedingrediensen er og forbliver dog rødvin og frugt. Appelsinerne er jo gode – stadigvæk. Især de spanske! Så hvis du ikke vil have mange forskellige frugter i din sangria, så vil jeg foreslå, at du køber nogle af de rigtigt gode og saftige spanske appelsiner – og nøjes med kun at putte dem i sangriaen. Den skal nok blive god. Og gæsterne vil sikkert byde den forfriskende drink velkommen. De har det sikkert lidt, ligesom du har det: De har fået for meget mad og alkohol her over jul og nytår. De vil nyde den friske drik. Og ja, husk lige, at en frisk grøn salat sammen med hovedretten også er meget velkommen.