Du har mange spørgsmål, som skal besvares, hvilket jeg vil forsøge at gøre her. Det kan ikke blive fyldestgørende svar. Men vi skal jo starte et sted. Senere kan de mere nuancerede spørgsmål blive besvaret. Dit først – og største – spørgsmål er: ”Hvad er angst?” Spørgsmålet kan synes at være lidt naivt. Alle ved, hvad angst og frygt er! Javel, her tager alle fejl. Angst er godt nok en ubehagelig følelse af frygt for noget. Men det er noget mere end det. Det er en lidelse, som rigtigt mange mennesker døjer med. I større eller mindre grad.
Alt for få behandles
Desværre er de fleste angstlidende ikke klar over, at de faktisk er godt tjent med at få behandling for deres angst, idet de mener, at de rent faktisk kan håndtere den selv. Grunden til det er, at angstlidelser kan udvikle sig til alvorlige sygdomme, der kan ødelægge vores liv og hverdag. Angst skal derfor ikke ignoreres. Tværtimod. Angst skal behandles. Ligesom du ville gå til fysioterapeuten med en forstuvet fod og få den behandlet korrekt.
De fleste af os tænker, at vi selv kan klare at lægge en forbinding på en ankel, som vi vred om på. Vi døjer muligvis i mange dage med smerterne. Men hvad med angsten? Kan vi ignorere den? Nogle mennesker kan. Andre kan ikke. Oftest er det den sidste gruppe, der gør det rigtige: De søger hjælp fra psykologer, coaches eller andre behandlere, for at få forståelse for, hvad det er, der gør dem angst.
Den generaliserede angst
Det kan sagtens tænkes, at de lider af generaliseret angst, som er en angstlidelse, mange mennesker har. De føler nervøsitet, frygt og har ofte grimme fysiske symptomer på angstlidelsen: Dårlig mave, tvangstanker, svedeture og åndenød. Deres hverdag fungerer ikke, fordi de er bange.
Andre tror, at de er syge. De lider ikke af en fysisk synlig sygdom, men de har en angst for at blive udsat for den specifikke sygdom. I gamle dage kaldte vi det for hypokondri. I dag er vi noget mere høflige og kalder det for sygdomsangst. Eller helbredangst. Det er en frygtelig lidelse at leve med. Tanken om, at du er syg – dødeligt syg – ødelægger din hverdag. Den forhindrer dig i at være et aktivt menneske. Den fører dig ind i en ond cirkel, hvor din idé om, at du lider af en uhelbredelig sygdom, gør dig handlingsløs.
Angsten for døden
Og nu kommer vi så til dit næste spørgsmål: Hvad er grunden til, at vi bliver angste – og hvorfor får vi måske dødsangst eller generaliseret angst? Super godt spørgsmål! Grundene til at vi får angst kan være mange: En traumatisk oplevelse. Et arveligt gen. Det er grundene til, at vi bliver angste. Men hvorfor en særlig type angstlidelse bliver dominerende i dit liv, har hjerneforskerne ikke helt fundet ud af endnu.
De har meget arbejde foran sig, når det handler om hvilken angstlidelse vi kommer til at lide af. Men de er på sporet. En ting er alle eksperter – hjerneforskere såvel som psykologer enige om: Er du angst, så få hjælp til at håndtere den, så dit liv ikke bliver ødelagt. Det skal du unde dig selv.